Search

Transhumanisme og sosiale media


Jeg hadde rett- møtet i går kveld var spot on og det finnes til og med et ord og ikke bare et ord, men en hel retning innen filosofien hvor det er andre mennesker som meg som, enkelt forklart, sikter mot å bli halvt-robot, halvt-menneske.


Transhumanism is a philosophical movement that advocates for the transformation of the human condition by developing and making widely available sophisticated technologies to greatly enhance human intellect and physiology.


Et interessant problem er at internett og sosiale media har blitt som et casino fordi det ikke er kontrollert av et lovverk, hvor alt handler om oppmerksomhet/likerklikk fordi dette automatisk fører til penger i denne kapitalistiske verdenen vår sånn verden er nå, men den andre siden av dette. Den andre muligheten, er at vi bruker dette at vi nå har muligheten til å ha tett kontakt med hverandre på en global skala til å redde de menneskene som lider og til å drive menneskeheten frem. Det er i hvert fall sånn jeg ser det.


Når jeg sier ordet "Utopia" møter jeg mye skepsis, men Utopia handler ikke om en verden totalt fri for alt ubehag, men en verden fri for grotesk, unødig lidelse. Det er på mange måter perverst hvordan, ikke bare politikerne, men også vi (ja, meg også) snakker om for eksempel miljøet og andre veldedige formål sånn at vi kan fortsette å ignorere situasjonen. Man kan kanskje ønske å svare "Ikke jeg! Jeg hjelper til!" men det er ikke nok. Bildet samsvarer ikke med virkeligheten. For selv om vi gjør noe riktig er dette nærmest for å kompensere sånn at vi kan fortsette som før med det vi gjør galt. Spørsmålet er om disse klasseskillene, som allerede er groteske, vil bli enda verre, hvis noen mennesker oppnår transhumanisme og blir overlegne på en ekstrem måte. Om de som lar seg implantere med en chip i hjernen vil ende opp som rotter i et bur hos en overmakt eller om dette spranget i evolusjonen ville blitt delt med alle mennesker. Når det gjelder transhumanisme kan det se ut som om det bare er et spørsmål om tid og ikke et spørsmål om dette i det hele tatt kommer til å bli en realitet. Da er det viktig at den verden vi lever i er klar for en slik overgang. Det samme gjelder nok AI også, for hvis et land med en diktator til leder er det landet som finner opp en avansert AI først så kan dette være negativt for resten av verden.


Denne overgangen, fra menneske til halvt-robot kan skje ila vår levetid, men det kan også skje like etterpå eller mye senere. Det tyder på at talspersoner som for eksempel Elon Musk snakker mye for å bygge seg selv opp fremfor å uttale seg om et tema som en fagperson. Han er da vel ingen vitenskapsmann, men snarere en rik person? Det er veldig kult at han er en av de få billiardærene i verden som faktisk bruker penger på å investere i noe som er spennende, men det betyr ikke at han sitter på mer kunnskap enn andre mennesker som har brukt hele livet sitt på å studere om fagfelt som han kanskje ikke burde uttale seg like mye om. Jeg vet ikke, men det er mitt inntrykk. Uansett, overgangen fra menneske til halvt maskin vil kunne føre til et forlenget liv og kanskje på sikt, noe som ligner udødelighet. Dette åpner for mange filosofiske spørsmål, men menneskeheten er god til å tilpasse seg og for meg er ikke dette et sprang som er unaturlig. Det er det mest naturlige som kan skje. Vi er mennesker og mennesker ønsker å leve, i hvert fall ønsker jeg det og jeg kommer til å fortsette å kjempe for dette og for Utopia. Ikke faen om jeg skal dø. Den virtuelle krigen som jeg på et punkt ønsket å inkorporere i boken min, den er virkelig. Den er her. Tulla.


Dette møtet var helt fantastisk. Vi satt i en ring (med en meters avstand) og hadde filosofisk debatt i timevis og jeg deltok mye i debatten. Jeg har jo tenkt masse på dette og som dere vet (nå som dere også vet betydningen av ordet) så har jeg vært en transhumanist lenge nå. Hun som er leder for møtene er så vakker at... Dere vet, det er bare noen mennesker som er så vakre at det kan vekke alle mulige slags følelser, selv sjalusi, men jeg mislikte det ikke. Hun var vakker på en ikke-fysisk måte også, hun gjorde at du følte deg glad og jeg likte henne. Jeg tror nok de fleste mennesker ville like henne. Jeg likte de andre også, bare det at de var der og deltok i denne debatten gjør at jeg liker dem og jeg lærte mye (jeg har en kommentar til dette nederst). Ettersom debatten drev ut i de sene nattetimer var det ord som gikk forbi meg fordi jeg ikke har lært dem enda, men jeg hang likevel med helt til jeg dro og jeg er så lettet! Kanskje transhumanisme aldri vil bli en realitet for meg, men jeg er fortsatt lettet. For alt det jeg har forstått intuitivt (og takket være at jeg har en god lærer dvs en god venn og dette uttrykker jeg med den største varme) av internett og sosiale media, som er en absurd del av virkeligheten vår om du spør meg. Det var befriende å se at det ikke bare er jeg som er gal, men at jeg hadde rett. Det er ikke bare jeg som reagerer på dette, på at sosiale media preger oss blant annet.


Mennesker forstår ikke hva de tar del i ved ikke å stille seg kritisk til kilder, men ved å klikke like eller dislike på en link fordi den for eksempel provoserer, uten å tenke. De fleste forstår ikke hvor mange falske nyheter det er der ute, eller hva det vil si å følge noen på feil, eller uten noe annet grunnlag enn for eksempel estetikk. For det stjeler fokuset vekk fra kunnskap og fra sannheter som kan skape. For eksempel: redde liv. Det finnes nyheter og inntrykk som er skapt med ett eneste formål. Å tjene penger. Å tjene klikk.


Jeg har visst dette en stund nå og dere har sikkert merket at jeg har skiftet side over tid, jeg har følt meg ambivalent, dratt, men jeg ser realiteten med vid åpne øyne og at vi er tilsynelatende maktesløse. Det er en drøy situasjon og den er vanskelig å forutsi. Jeg tror filosofen Baudrillard hadde rett, når han beskrev hvordan ideen om en ting kan komme til å bety mer enn selve tingen, som for eksempel ideen om Chanel eller en eksklusiv champagne som koster mye mer enn den er verdt. Når du (noen av oss) deler noe på sosiale media om hvor tilsynelatende vellykket du er (selv om det kanskje ikke fører til noen lykkefølelse men er mer som en tvangshandling) eller tar et standpunkt som for eksempel å spise mindre kjøtt, gjør du det fordi du for eksempel ønsker å verne om miljøet, eller gjør du det egentlig fordi du er et sosialt vesen og miljøet rundt deg tilsier at det å gjøre denne handlingen vil samsvare med samfunnets idealer?


Vent litt, klokken er litt over 05:00, jeg må rett og slett stoppe her. Jeg våknet akkurat og jeg merker at jeg er litt redusert. Hadde jeg vært halvt-robot eller bare en robot kunne jeg kanskje ha fullført setningen min på den mest perfekte måte. Jeg kunne bare ha fortsatt å spinne og spinne og spinne uten å kollapse, men jeg er ikke en robot. Jeg er et menneske og jeg trenger å fylle opp kaffekoppen min.


Jeg har ikke det samme forholdet til alderdom og død som jeg hadde før. Jeg har fortsatt en viss dødsangst, det har vi alle og jeg ønsker fortsatt det samme, men hvis det ikke blir sånn så ser jeg verdien av et menneskelig liv og da også et liv hvor jeg er mye eldre enn det jeg er nå. Jeg ser det på en annen måte enn før.


Hvis du er usikker på om disse tingene er forenelig med det som er etisk riktig så kan du ha rett i det. Jeg vet ikke hva som er riktig eller galt. Til slutt må jeg nevne at selv om (som mine faste lesere vil legge merke til) jeg også har delt disse innsiktene over tid, så består denne teksten av noen språklige bilder og beskrivelser som ikke direkte kommer fra meg. Dette er en bredere forståelse jeg har fått gjennom denne debatten som jeg har hatt sammen med andre. Det er jeg takknemlig for, for nå kunne jeg uttrykke helt konkret akkurat det jeg har prøvd å fortelle dere.2020. "Transhumanism" Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Transhumanism#:~:text=Transhumanism%20is%20a%20philosophical%20movement,enhance%20human%20intellect%20and%20physiology.